Nie przegap Okres przedświąteczny to gorący czas Protezy bioniczne to nowa generacja sztucznych kończyn Jak założyć własną firmę?

Imbir jako źródło zdrowia i urody

Imbir, a właściwie imbir lekarski pochodzi najprawdopodobniej z wysp Melanezji, stanowiących zachodnią część Oceanii. Chociaż kraj ten brzmi dość egzotycznie, obecnie roślina ta dostępna jest w wielu marketach także w Polsce, a jej właściwości sprawiły, że od lat cieszy się niemałą popularnością w naszych kuchniach. Za jadalną część uznawane jest charakterystyczne pękate kłącze o dość wyraźnym ostrym smaku, którym smakosze pikantnych potraw chętnie doprawiają swoje dania. Mimo niewątpliwych walorów smakowych, przyprawa ta przede wszystkim posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego konsumenci sięgają po nią szczególnie chętnie w okresie jesienno-zimowym.

Składniki ukryte w korzeniach imbiru

W korzeniach imbiru zawarte są czynne związki biologiczne, wpływające korzystnie na nasz organizm. Te niepozorne kłącza stanowią źródło nie tylko wody, ale też białka, tłuszczy, węglowodanów, a także witamin takich jak; B1, B2, B9, C, E, wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Swój ostry smak imbir zawdzięcza występowaniu licznych związków, takich jak szogal, zingeron i gingerol.

Jak imbir może wpłynąć na zdrowie organizmu? 

O prozdrowotnych właściwościach organizmu można opowiadać godzinami, ponieważ przesycony dobrodziejstwami skład chemiczny kłączy ma wiele pozytywnych skutków oddziałujących na ludzki organizm. Przykładowo dzięki stosowanemu w diecie imbirowi, wątroba sprawniej radzi sobie z usuwaniem toksyn, a układ pokarmowy zwiększa ilość produkowanych enzymów trawiennych. Ponadto w swoim składzie, imbir może się poszczycić ponad dziesięcioma składnikami, które działają antywirusowo. Nie bez powodu w przypadku domowych sposobów na zwalczanie różnych infekcji, często można się spotkać z naparem z tej rośliny, bądź stosowaniem jej, jako dodatku do herbaty. Jej skład chemiczny nie tylko pomoże w walce z przeziębieniami, ale wesprze organizm w przypadku infekcji, a także bólów stawowych i migren. Nie tylko w ramach leczenia, ale także, jako profilaktykę, warto wzbogacić swoją dietę o tę przyprawę. Wachlarz pozytywnych właściwości płynących z imbiru lekarskiego jest niezwykle szeroki, od zwalczania przeziębień, przez właściwości odkażające, do przeciwdziałania zakrzepicy żył. Dodatkowo szczególnie w okresie, w którym temperatury za oknem nie rozpieszczają, imbir może pomóc się rozgrzać i pobudzić krążenie.

Stosowanie imbiru w przemyśle kosmetycznym 

Z imbirem w przemyśle kosmetycznym można się spotkać naprawdę często. Jest on cenionym składnikiem perfum zarówno męskich, jak i damskich, szczególnie tych o korzennych nutach. Olejki z imbiru często występują w preparatach mających wspierać kobiety w modelowaniu i wyszczupleniu sylwetki. Często jest też spotykany w szamponach i odżywkach, w których ze względu na swoje właściwości, przyczynia się do poprawy gęstości i wzmacnia włosy na całej długości. Są to jedynie niektóre z zastosowań tej cudownej rośliny, które pozwalają na zadbanie o stan naszej urody. Możliwe jest samodzielne wykonanie peelingu, który nie tylko posłuży jako krem antycellulitowy, ale przede wszystkim będzie kosmetykiem w pełni naturalnym.

Kiedy nie należy sięgać po imbir? 

Jak wszystko w przyrodzie, tak i stosowanie imbiru ma swoje przeciwskazania. Zanim sięgniemy po tę cudowną roślinę, warto przeanalizować własny stan zdrowia, by upewnić się, że imbir nam nie zaszkodzi. Na przykład w przypadku kobiet w ciąży i tych, które karmią piersią, stosowanie korzenia nie jest wskazane. Podobnie osoby cierpiące na hemofilię bądź borykające się ze wrzodami nie powinny stosować tej przyprawy. Troska o własne zdrowie i urodę, to nie tylko sięganie po to, co uznawane jest za powszechnie dobre, ale przede wszystkim wnikliwa analiza tego, czego dokładnie potrzeba naszemu organizmowi i co może mu pomóc, a co zaszkodzić

Więcej w kategorii