Nie przegap Marketing wspomaga każdą firmę Mieszkanie na kredyt – czy warto? Ile książek czytają Polacy w ciągu roku?

Które potrawy kuchni japońskiej są szczególnie warte spróbowania?

Ludzie z Polski coraz częściej przekonują się do kuchni azjatyckiej. Oprócz potraw z Chin coraz popularniejsze są dania japońskie. Kuchnia z Japonii należy do najzdrowszych na całym świecie. Japończycy znani są z długowieczności, a średnia długość życia wynosi 84 lata. Kluczem do sukcesu są nie tylko zdrowe, ale pyszne potrawy. Restauracja sushi może być zatem świetną odmianą od fast-foodów. Których potraw kuchni japońskiej szczególnie warto spróbować?

Sushi

Sushi to połączenie ryżu zaprawionego octem ryżowym z różnymi dodatkami. Mogą być one rybne, warzywne albo grzybowe. Często stosuje się również popularne w Japonii wodorosty, tofu lub ziarna sezamowe. Możliwości jest całkiem sporo, a prawie każda odmiana sushi ma swoją własną nazwę. Ich termin przydatności jest w miarę krótki, dlatego potrawę należy spożyć od razu po przygotowaniu.

Sushi często jest owijane wodorostami nori, żeby nie rozlatywały się przy nabieraniu. Etykieta nakazuje, żeby spożywać je pałeczkami. Bardzo popularnym dodatkiem jest sos sojowy. Restauracja sushi często oferuje również wasabi, czyli ostry, zielony dodatek na bazie chrzanu. Najpopularniejsze wypełnienia ryżu to m.in. tuńczyk (połączenie tego typu to maguro), kalmar (iko), ikra łososia (ikura), ogórek (kyuri) makrela (aji) albo węgorz (anago). Odmian jest kilkadziesiąt, dlatego dobrze przejrzeć menu restauracji.

Chirashi

Restaurcja sushi może zaoferować również chirashi, gdzie używa się podobnych składników. To solidna porcja ryżu w połączeniu z wieloma kawałkami suszonej ryby. Ważna jest tu świeżość składników, które polane są wasabi oraz sosem sojowym. Ryż jest tu bardzo wilgotny oraz klejący. Najpopularniejszymi rybami są m.in. tuńczyk, makrela albo węgorz. Do chirashi często dodaje się również grzyby shitake, warzywa albo tofu.

Ramen

Ramen to rodzaj japońskiego rosołu, który może przyjąć naprawdę różne formy. W zasadzie jedynym stałym składnikiem jest bulion oraz makaron. To właśnie od tego ostatniego wzięła się nazwa ramen. Istnieje kilkadziesiąt wersji zupy o różnej konsystencji. Mogą pojawić się w nich ryby, warzywa, mięso albo popularne pierożki gyoza. W zupie często pojawiają się mniej znane w Polsce składniki, takie jak boczek chashu, marynowane pędy bambusa lub ciastka rybne.

Matcha i Mochi

Restauracja sushi może zaproponować również wiele deserów i napojów. W Japonii bardzo popularna jest herbata Matcha, która sprawdzi się równie dobrze przy pożywnym obiedzie, jak i przy czymś słodkim. Sproszkowaną zieloną herbatę stosuje się przy produkcji lodów lub ciastek. Związana jest z całą ceremonią herbacianą, która ma w tym kraju naprawdę duże tradycje.

Mochi to z kolei sławne japońskie ciasta, które przypominają kluski. Tworzy się je z klejącego ryżu albo mochiko, czyli rodzaju mąki ryżowej. Kluczowe w mochi jest nadzienie, gdzie bardzo często używa się słodkiej fasoli anko. Alternatywą są tradycyjne w Europie składniki typu truskawki, mango lub liczi. Dla fanów nowych smaków najlepsze będą mochi z czarnym sezamem goma, sproszkowanymi liśćmi yomogi albo sojowym proszkiem kinako.

Więcej w kategorii